TIBBIY SUG’URTA BOZORI: MOHIYATI VA RAQAMLASHTIRISH SHAROITIDA TARAQQIYOT BOSQICHI - Kasimova D.A; Almardanov Sh.Q; Mahmudov R.B (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. O‘zbekistonda davlat tibbiy sug‘urta tizimini tashkil etishning samarali mexanizmlari aholining sog‘liqni saqlash xizmatlariga teng va barqaror kirishini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Mazkur maqolada tibbiy sug‘urta bozorining iqtisodiy mohiyati, uning sog‘liqni saqlash tizimidagi o‘rni va ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda tibbiy sug‘urta bozorining shakllanishi, asosiy subyektlari hamda majburiy va ixtiyoriy tibbiy sug‘urta tizimlarining xususiyatlari yoritilgan. Shuningdek, raqamli iqtisodiyot sharoitida tibbiy sug‘urta bozorida yuz berayotgan tarkibiy o‘zgarishlar, raqamlashtirish jarayonining sug‘urta xizmatlari sifati va samaradorligiga ta’siri baholangan. Maqolada tibbiy sug‘urta bozorining an’anaviy, avtomatlashtirish, raqamlashtirish va innovatsion rivojlanish bosqichlari ketma-ketlikda ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari tibbiy sug‘urta tizimini takomillashtirish, raqamli texnologiyalarni keng joriy etish hamda sog‘liqni saqlash sohasida moliyaviy barqarorlikni ta’minlashda amaliy ahamiyatga ega.