IQTISODIYOTDA IKKILAMCHI RESURSLARNING O‘RNI - Xurramova Jasmina Abdunabiyevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Iqtisodiyotda ikkilamchi resurslarning o‘rni bugungi kunda barqaror rivojlanish, ekologik xavfsizlik va samarali ishlab chiqarish jarayonlarini ta’minlashda alohida ahamiyat kasb etmoqda. Xomashyo resurslarining cheklanganligi va ularning qayta tiklanish jarayonining uzoq davom etishi sababli ikkilamchi resurslardan oqilona foydalanish iqtisodiy tizimning muhim vazifalaridan biridir. Ikkilamchi resurslar sanoat chiqindilari, maishiy axlat, qayta ishlashga yaroqli mahsulotlar qoldiqlaridan iborat bo‘lib, ular qayta ishlab chiqarish jarayonida yangi mahsulot yaratish imkonini beradi. Ushbu jarayon iqtisodiy samaradorlikni oshirish, ishlab chiqarish xarajatlarini kamaytirish va ekologik muammolarni yumshatishga xizmat qiladi. Xususan, qayta ishlash sanoatining rivojlanishi yangi ish o‘rinlari yaratadi, import xomashyo hajmini qisqartiradi va milliy iqtisodiyotning barqarorligini mustahkamlaydi. Shuningdek, ikkilamchi resurslardan foydalanish “yashil iqtisodiyot” konsepsiyasining muhim tarkibiy qismi bo‘lib, resurslardan tejamkorlik bilan foydalanishga yo‘naltirilgan zamonaviy iqtisodiy siyosatni shakllantirishda muhim omil hisoblanadi. Demak, ikkilamchi resurslarning iqtisodiyotdagi o‘rni nafaqat iqtisodiy samaradorlikni, balki ekologik muvozanatni ham ta’minlashga xizmat qiladi.