INKLYUZIV TA’LIMDA TA’LIM-TARBIYA MASALALARI - Eshmamatova Sitora Tuygʻun qizi; Abdurasulova Shohida (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada inklyuziv ta’lim bugungi kunda ta’lim tizimida muhim yo‘nalishlardan biri sifatida qaralmoqda. Ushbu yondashuvning asosiy maqsadi – imkoniyati cheklangan bolalar va sog‘lom tengdoshlari uchun teng ta’limiy muhit yaratish, ularning bilim olish va ijtimoiy hayotda faol ishtirok etish imkoniyatlarini ta’minlashdir. Ta’lim-tarbiya jarayonida inklyuzivlik prinsiplari nafaqat bilim berish, balki ijtimoiy moslashuv, psixologik qo‘llab-quvvatlash va shaxsiy qobiliyatlarni rivojlantirishni ham o‘z ichiga oladi. Inklyuziv ta’limda tarbiya masalalari alohida ahamiyat kasb etadi, chunki tarbiya orqali bolalarda o‘zaro hurmat, hamkorlik va bag‘rikenglik singdiriladi. Shuningdek, o‘qituvchilarning malakasi, metodik yondashuvlari va maxsus pedagogik vositalar bu jarayonning samaradorligini belgilaydi. O‘zbekiston Respublikasida inklyuziv ta’lim tizimini rivojlantirish bo‘yicha davlat dasturlari ishlab chiqilmoqda va xalqaro tajribalar tatbiq qilinmoqda. Mazkur yondashuv nafaqat imkoniyati cheklangan bolalarning jamiyatda o‘z o‘rnini topishiga, balki barkamol shaxs sifatida kamol topishiga xizmat qiladi.