ARXEOLOGIYADA ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALARNING QO‘LLANILISHI: GIS VA 3D REKONSTRUKSIYA TAJRIBALARI - Kurbaniyazova Zarafshon (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Arxeologiyada zamonaviy texnologiyalarni qo‘llash so‘nggi yillarda ilmiy izlanishlarning samaradorligini oshirishda muhim vosita bo‘lib xizmat qilmoqda. Xususan, GIS (Geografik Axborot Tizimlari) yordamida arxeologik yodgorliklarning joylashuvi, ularning hududiy xususiyatlari hamda tarixiy landshaftlar tahlili amalga oshirilmoqda. Bu usul qadimiy manzilgohlarni aniqlash, xaritalash va ularning vaqt mobaynidagi o‘zgarishini o‘rganishda keng imkoniyat yaratadi. Shuningdek, 3D rekonstruksiya texnologiyasi arxeologik topilmalarni raqamli shaklda qayta tiklash, ko‘hna inshootlarning dastlabki ko‘rinishini ilmiy asosda namoyish etish imkonini beradi. Ushbu texnologiyalar orqali moddiy madaniyat ob’ektlari nafaqat saqlanib qoladi, balki jamoatchilikka vizual tarzda taqdim etiladi. Maqolada GIS va 3D rekonstruksiya tajribalari asosida arxeologik merosni o‘rganish, saqlash va ommalashtirishning dolzarb masalalari yoritiladi.