TIJORAT BANKLARINING MUAMMOLI KREDITLARINI KAMAYTIRISH YO‘LLARI (“HAMKORBANK” ATB MISOLIDA) - Tillaboyev Xojimatbek Abdug'affor og'li (TADQIQOTLAR, 2025)
Tijorat banklarining barqarorligi va raqobatbardoshligi, avvalo, ularning aktivlar sifati va risklarni boshqarish darajasi bilan belgilanadi. Bank aktivlarining eng yirik qismi kreditlardan tarkib topgani uchun, ushbu aktivlar sifati butun moliya tizimi mustahkamligiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Muammoli kreditlar (non-performing loans, NPL) ulushining oshib borishi bankning likvidlik imkoniyatlarini toraytiradi, kapital yetarliligiga bosim o‘tkazadi hamda foydalilik ko‘rsatkichlarini pasaytiradi. Shunday sharoitda muammoli kreditlarni kamaytirish mexanizmlarini puxta ishlab chiqish nafaqat alohida banklar, balki butun bank tizimi uchun strategik vazifa darajasiga ko‘tariladi. Ushbu tezisda muammoli kreditlar fenomeni nazariy va amaliy jihatdan yoritilib, “Hamkorbank” ATB misolida yechimlar tizimi taklif etiladi.