INKLYUZIV TA’LIMGA JALB ETUVCHI O‘QUVCHILAR HAYOT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASH — DOLZARB MASALA SIFATIDA - Eshmamatova Sitora Tuygʻun qizi.; Gayibova Dilafruz Akbaraliyevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Inklyuziv ta’lim jarayonida o‘quvchilarning hayot xavfsizligini ta’minlash masalasi zamonaviy pedagogikaning eng dolzarb yo‘nalishlaridan biridir. Maxsus ehtiyojli bolalarni umumta’lim jarayoniga jalb etish ularning ijtimoiylashuvi, ta’lim-tarbiyasi va shaxsiy rivojlanishini qo‘llab-quvvatlash bilan birga xavfsiz muhit yaratishni ham talab qiladi. Ta’lim muassasalarida xavfsizlikni ta’minlash o‘quvchilarning jismoniy, psixologik va ijtimoiy himoyasini kafolatlashni anglatadi. Bu borada o‘qituvchilar, psixologlar, tibbiyot xodimlari va ota-onalarning hamkorligi muhim ahamiyat kasb etadi. Shuningdek, ta’lim jarayonida favqulodda vaziyatlarga tayyorgarlik, xavfsizlik texnologiyalaridan foydalanish hamda pedagoglarning mas’uliyatini oshirish kabi chora-tadbirlar ham alohida ahamiyatga ega. Inklyuziv muhitda o‘quvchilar hayot xavfsizligini ta’minlash faqatgina huquqiy va tashkiliy jihat emas, balki insonparvarlik tamoyillarini hayotga tatbiq etish jarayonidir. Shu bois, ushbu masalani chuqur tadqiq etish va takomillashtirish kelajak avlod ta’limining sifatini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi.