O‘SMIR MULOQOTIDAGI DEVIANT XULQ-ATVOR: DIAGNOSTIKA VA KORREKTSIYA MASALALARI - Najmieva Umeda Ziyodilloevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘smirlar muloqot jarayonida namoyon bo‘ladigan deviant xulq-atvor shakllari, ularning psixologik va ijtimoiy determinantlari tahlil qilinadi. Deviant xulqning muloqot tizimida shakllanishiga ta’sir etuvchi omillar — oilaviy munosabatlar, tengdoshlar guruhi, shaxsiy- emotsional holatlar va ijtimoiy muhit xususiyatlari ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Tadqiqotda deviant xulq-atvorni aniqlashda qo‘llaniladigan zamonaviy psixodiagnostik metodikalar hamda ularni amaliyotda qo‘llash imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, o‘smirlar muloqotidagi deviant xulqni bartaraf etishga qaratilgan psixokorrektsion ishlarning samarali yo‘nalishlari, jumladan, individual va guruhiy treninglar, kommunikativ kompetensiyani rivojlantirish, emotsional intellektni shakllantirish mexanizmlari asoslab beriladi. Maqola natijalari ta’lim muassasalarida psixologik xizmat faoliyatini takomillashtirishga xizmat qiladi.