GATR-REAKSIYASI YORDAMIDA GRIPP VIRUSINI NYUKASSL VIRUSIDAN FARQLASH - Yo‘ldoshev Elbek Abdumo‘min o‘g‘li; Sobirjonov Javoxir Erkinjon o‘g‘li; Xo‘jaxonov Shoxruzxon Idrisxo‘ja o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada parrandalar orasida keng tarqalgan virusli kasalliklar — gripp virusi va Nyukassl kasalligi virusini differensial diagnostika qilishda gemagglutinatsiyani tormozlash reaksiyasi (GATR)ning ilmiy asoslari yoritilgan. Tadqiqotda ushbu viruslarning epizootologik xususiyatlari, antigen tuzilishidagi farqlari hamda eritrotsitlarni agglutinatsiyalash xususiyatiga asoslangan serologik diagnostika imkoniyatlari tahlil qilingan. GATR-reaksiyasi yordamida spetsifik antitanalar ishtirokida gemagglutinatsiya jarayonining tormozlanishi orqali gripp va Nyukassl viruslarini aniqlash va farqlash usullari bayon etilgan. Maqolada ushbu usulning diagnostik ahamiyati, sezuvchanligi va parrandachilik xo‘jaliklarida epizootik nazoratni ta’minlashdagi o‘rni yoritilgan.