ZAHARLANISH VA ZAHARLANISHDA BIRINCHI TIBBIY YORDAM KO‘RSATISH - Teshaboyeva Mahliyoxon Kimsanboyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Zaharlanish – o‘tkir kasallik kabi boshlanib, organizmga kimyoviy moddaning toksik ta’siri natijasida yuzaga keladi. Zaharlanishning quyidagi turlari bir-biridan farq qiladi: a) maishiy (alkogolli, tasodifiy, qasddan); b) ishlab chiqarishdagi; v) bolalardagi; g) tibbiy; d) biologik; e) ovqatdan. Organizmga zaharning tushish yo‘llari to‘rt xil bo‘ladi: 1) ingalyatsion (tutun holida); 2) teri orqali; 3) ichak orqali; 4) parenteral (ko‘pincha tibbiy).