GO‘RO‘G‘LI TURKUMI DOSTONLARINI O‘RGANISHNING NAZARIY- ASOSIY MASALALARI - Qadamboyeva Bibixonim Muzaffar qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqot Go‘ro‘g‘li turkumi dostonlarini o‘rganishning nazariy-asosiy masalalarini yoritishga bag‘ishlangan. Unda Go‘ro‘g‘li dostonlarining o‘zbek xalq og‘zaki ijodi tizimidagi o‘rni, ularning epik janr sifatidagi xususiyatlari hamda doston tilini ilmiy jihatdan tadqiq etishning metodologik asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida Go‘ro‘g‘li turkumiga mansub dostonlarning folklorshunoslik, tilshunoslik va adabiyotshunoslikdagi o‘rganilish holati umumlashtirilib, mavjud ilmiy qarashlar tizimlashtiriladi. Shuningdek, doston tilining semantik va uslubiy qatlamlarini tadqiq etish zarurati nazariy jihatdan asoslanadi. Epik asarlar tiliga xos bo‘lgan an’anaviylik, formulaviylik, obrazlilik hamda emotsional-ekspressivlik kabi belgilar Go‘ro‘g‘li turkumi misolida izohlanadi. Ishda dostonlarni o‘rganishda qo‘llaniladigan lingvistik va kompleks yondashuvlar, jumladan, semantik, stilistik, kontekstual va lingvomadaniy tahlil metodlarining ahamiyati ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot natijalari Go‘ro‘g‘li turkumi dostonlarini chuqurroq o‘rganish, ularning til xususiyatlarini tizimli tahlil qilish hamda o‘zbek epik merosining ilmiy tadqiqiga nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.