ТАЖРИБАВИЙ ЎПКАНИНГ МИКОБАКТЕРИАЛ ЗАРАРЛАНИШИДА ЮРАКНИНГ МОРФОЛОГИК ЎЗГАРИШЛАРИНИ ҚИЁСИЙ ТАВСИФИ - Шодиева Лазиза Ўткир қизи (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация Мазкур илмий тадқиқот тажрибавий шароитда Mycobacterium tuberculosis билан чақирилган ўпка зарарланиши шароитида юрак тўқималарида ривожланадиган морфологик ўзгаришларни қиёсий таҳлил қилишга бағишланган. Тадқиқот лаборатория ҳайвонлари моделида олиб борилиб, назорат ва тажриба гуруҳларида юракнинг морфофункционал ҳолати гистологик ва морфометрия усуллари ёрдамида баҳоланди. Ўпкада микобактериал яллиғланиш фонида ривожланувчи сурункали гипоксия, интоксикация ва ўпка гипертензияси юрак тўқималарида дистрофик, микроциркулятор, компенсатор- гипертрофик ҳамда фиброз ўзгаришларни келтириб чиқаради. Айниқса, ўнг қоринча миокардидаги гипертрофия ва интерстициал фибрознинг ишончли даражада ортиши аниқланди. Олинган натижалар ўпка силида юракда ривожланадиган иккиламчи морфологик қайта қурилишларнинг патогенетик механизмларини чуқурроқ ёритиб беради.