BO‘LAJAK O‘QITUVCHILARDA IJODIY YONDASHUV ASOSIDA TADQIQOTCHILIK QOBILIYATINI RIVOJLANTIRISH YO‘LLARI - Xudoynazarova Zulayho Sohibnazarovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada bo‘lajak o‘qituvchilarda ijodiy yondashuv asosida tadqiqotchilik qobiliyatini rivojlantirish yo‘llari yoritib berilgan. Xususan, “Muammoli ta’lim”, “Loyihaviy faoliyat”, “Keys usuli(muayyan vaziyatlarni tahlil qilish)”, “Novatorlik”, “Ishbilarmonlik va rolli o‘yinlar usuli” kabi samarali usullar asoslab beriladi. Shuningdek, maqolada ijodkorlikni rivojlantirishga yo‘naltirilgan treninglar — aqliy hujum, sinektika, morfologik tahlil, fokal obyektlar usuli, “oltita tafakkur shlyapalari” usuli, IVYN (ixtirochilik vazifalarini yechish nazariyasi) hamda boshqa innovatsion metodlarning bo‘lajak o‘qituvchilarda tadqiqotchilik qobiliyatini rivojlantirishdagi pedagogik imkoniyatlari ochib berilgan. Maqola natijalari bo‘lajak o‘qituvchilarni kasbiy tayyorlash jarayonida tadqiqotchilik va ijodiy kompetensiyalarni rivojlantirishga xizmat qiladi.