KASBIY TA’LIM MUASSASALARIDA MATEMATIKA DARSLARIDA KOMPETENSIYAVIY YONDASHUV ASOSIDA MASALA YECHISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH - Toshmatova Matluba Ergashboy qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada kasbiy ta’lim muassasalarida matematika fanini o‘qitishda kompetensiyaviy yondashuv asosida masala yechish ko‘nikmalarini rivojlantirish masalalari yoritilgan. Unda matematika ta’limining zamonaviy talablari, kompetensiyaga yo‘naltirilgan ta’limning mazmuni, masala yechish jarayonida o‘quvchilarda shakllanadigan tayanch va kasbiy kompetensiyalar tahlil qilinadi. Shuningdek, amaliy yo‘naltirilgan masalalar, integrativ yondashuvlar va faol o‘qitish metodlarining samaradorligi ilmiy jihatdan asoslanadi. Tadqiqot natijalarida kompetensiyaviy yondashuv asosida tashkil etilgan darslar o‘quvchilarning mantiqiy fikrlashi, mustaqil qaror qabul qilish va real hayotiy vaziyatlarni matematik modellashtirish ko‘nikmalarini sezilarli darajada oshirishi aniqlangan.