TO’QIMACHILIK MATERIALLARINI BO’YASH JARAYONIGA XITOZAN XOSSALARINING BOG’LIQLIGINI O’RGANISH - Rasulova Kumush Mirzaaxmatovna; Nabieva Iroda Аbdusamatovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy ishda paxta tolali mato namunalarini aktiv bo’yovchi moddalar bilan bo’yash jarayonlarida modifikator sifatida “Bombxy mory” biopolimerini qo’llash imkoniyati o’rganilgan. Bo’yash jarayoniga biopolymer xitozanning xossalari, jumladan molekulyar massasi, polidisperslik indeksi va qovushqoqlikning bog’liqligi o‘rganilgan. Tadqiqot ishlari uchun past 66*10 3 , o‘rta 198*10 3 va yuqori 274*10 3 kDa molekulyar og’irlikdagi turli xossalarga ega xitozan polimerlaridan foydalanildi. Natijalarda rang intensivligi, havo o‘tkazuvchanlik va qattiqlikni hisobga olib bo’yash jarayoni uchun muofiq biopolimer etib o‘rta molekulyar og‘irlikdagi xitozan polimeri tanlandi.