HAYKALTAROSHLIK SANʼATI - Deykanova Ra'no Bakirovna; Mamatsalayeva Layloxon Rasulbek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Haykaltaroshlik san’ati insoniyat madaniyatining qadimiy va o‘ziga xos turlaridan biridir. Bu san’at turi inson tafakkuri va ma’naviyatining cheksiz imkoniyatlarini gavdalantirishi, tarixiy taraqqiyotda o‘z o‘rniga ega bo‘lishi va estetik his-tuyg‘ularimizni boyitishda alohida ahamiyat kasb etadi. Haykaltaroshlik san’ati insoniyat qadimidan buyon mavjud bo‘lib, uning ildizlari dastlabki odamzodning tabiiy tosh, yog‘och, loy va boshqa oddiy materiallarni ishlatishidan boshlanganiga tarix guvohlik beradi. Bu san’at asosan tasviriy san’atning uch o‘lchovli shaklga ega bo‘lgan eng muhim vositalaridan biri bo‘lib, inson, hayvon, turli buyum va abstrakt shakllarni jismoniy gavdala qilib ifoda etishga xizmat qiladi.