BUXORO AMIRI AMIR NASRULLONING SIYOSIY FAOLIYATI MAHALLIY VA HORIJIY MANBALAR ASOSIDA - No’monov Kamronbek Kozimjon o’g’li; Azamatova Rayhona Bahromjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada XIX asrning birinchi yarmi va o‘rtalarida Buxoro amirligini boshqargan Amir Nasrullohning siyosiy faoliyati, uning shaxsiyati hamda davrning murakkab geosiyosiy jarayonlari tahlil qilingan. Tadqiqotda birlamchi manbalar – Ahmad Donishning “Risola yo muxtasare az tarixi saltanati xonadoni mang‘itiya” asari va Joseph Wolffning “Narrative of a Mission to Bukhara” kitobi asosida Amir Nasrullohning hukmronlik davridagi ichki va tashqi siyosiy voqealar yoritilgan. Shuningdek, ikkilamchi manbalar – zamonaviy tarixshunoslik asarlari orqali uning faoliyati turlicha baholanganligi ko‘rsatib o‘tiladi. Maqolada, xususan, ingliz elchilari Charles Stoddart va Arthur Conolly bilan bog‘liq voqealar tahlil qilinib, bu hodisalarning “Buyuk o‘yin” doirasida Buxoro amirligi obro‘siga ta’siri yoritiladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, Amir Nasrulloh bir tomondan markazlashuv va davlat barqarorligini ta’minlashga intilgan hukmdor bo‘lsa, boshqa tomondan, uning shafqatsiz siyosati hamda xalqaro maydondagi keskin qarorlari amirlikning tashqi aloqalarida muammolarga sabab bo‘lgan.