NATYURMORT KOMPAZITSIYASI - Deykanova Ra'no Bakirovna; Nazarova Gulhayo Rustam qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Natyurmort kompozitsiyasi san’atning muhim yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, unda rassom kundalik hayotda uchraydigan oddiy buyumlar, mevalar, gullar, asboblar va boshqa narsalarning go‘zalligini o‘ziga xos badiiy shaklda aks ettiradi. Natyurmort insoniyat madaniyati tarixida alohida o‘rin tutadi va har bir davrda, har bir maktabda u yangi mazmun, yangi badiiy yechimlar bilan boyib kelgan. Ushbu janrda yaratilgan kartinalar an’anaviy va zamonaviy yo‘nalishda juda keng tarqalgan. Kompozitsiyaning mohiyati esa, birinchi navbatda, predmetlar o‘zaro joylashuvi, ularning rangli va yorug‘-soya munosabatlari, umumiy fazoviy tuzilishi orqali namoyon bo‘ladi.