BOSHQARUV HISOBI MAQSADLARIDA HISOB SIYOSATI - Nurniyozov Feruz Abdurashid o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada boshqaruv hisobi tizimida hisob siyosatining tutgan o‘rni, uning mazmuni va boshqaruv qarorlarini qabul qilishdagi ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Bozor iqtisodiyoti sharoitida korxonalar faoliyatining samaradorligini oshirishda boshqaruv hisobi axborotlarining ishonchliligi va tahliliy ahamiyati muhim omil sifatida qaraladi. Tadqiqot jarayonida hisob siyosatining boshqaruv hisobi bilan o‘zaro bog‘liqligi, xarajatlarni rejalashtirish va nazorat qilish, mahsulot tannarxini aniqlash, byudjetlashtirish va ichki nazoratni kuchaytirishdagi roli yoritib berilgan. Shuningdek, hisob siyosatini shakllantirishda korxonaning faoliyat xususiyatlari, ishlab chiqarish texnologiyasi va boshqaruv tuzilmasini inobatga olish zarurligi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari boshqaruv hisobi maqsadlariga yo‘naltirilgan hisob siyosati korxona boshqaruv tizimining samaradorligini oshirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi.