TO‘QIMACHILIK MATERIALLARINI BO‘YASH TEXNOLOGIYALARINI BIOPOLIMER ISHTIROKIDA JADALLASHTIRISH - Kumush Rasulova; Anvar Abdumajidov (TADQIQOTLAR, 2026)
Аnnotatsiya. Ushbu maqolada paxta tolali mato namunalarini faol boʼyovchi moddalar bilan boʼyash jarayonlarida bo’yashdan oldin tolani modifikatsiyalash maqsadida modifikator sifatida ”Bombyx mori” biopolimerini qoʼllash imkoniyatlari oʼrganilgan. Natijalarda intensivlik va toʼyinganlikning yuqori qiymatlariga ega boʼlgan ranglarni olish mumkinligi aniqlangan. Spektrokolorimetrik va fizik-kimyoviy tahlillar natijasi boʼyicha biopolimer ishtirokida sellyuloza tolali matolarni faol boʼyovchi moddalar bilan boʼyash samaradorligini oshirish imkoniyati koʼrsatilgan. Tadqiqotlar boʼyicha boʼyashdan oldin 2%li biopolimer bilan ishlov berib, rang intensivligini 63%-ga oshirish va boʼyovchi modda sarfini kamaytirish imkoniyati koʼrsatilgan. Fizik-kimyoviy va fizik-mexanik tahlillar asosida tola, boʼyovchi modda va biopolimerning oʼzaro molekulalararo va kimyoviy bogʼlanishlarni hosil qilishi mumkinligi xulosa qilingan.