YASHIRIN IQTISODIYOT ULUSHINI KAMAYTIRISHDA SOLIQQA TORTISH METODOLOGIYASINI TAKOMILLASHTIRISHNING USTUVOR YO‘NALISHLARI. - Aripova Gulmira Imindjonovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur tezisda yashirin iqtisodiyot ulushini kamaytirishda soliqqa tortish metodologiyasini takomillashtirishning ustuvor yo‘nalishlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda soliqqa tortish tizimining samaradorligini oshirish, soliq bazasini kengaytirish, riskga asoslangan monitoringni joriy etish va rag‘batlantiruvchi mexanizmlarni qo‘llash orqali yashirin iqtisodiy faoliyatni qisqartirish masalalari yoritilgan. Shu bilan birga, normativ-huquqiy baza, hududiy nazorat va elektron tizimlar orqali soliq madaniyatini rivojlantirishning ahamiyati ko‘rib chiqilgan.