INGLIZ VA O’ZBEK TILLARIDA "OQ" VA "QORA" SIFATLARINING KOGNITIV–DISKURSIV ASPEKTLARI - Chinaqov Abdulahad Mo'minjon o'g'li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola ingliz va o’zbek tillaridagi "oq" va "qora" rang sifatlarining kognitiv va diskursiv aspektlari o’rganishga bag’ishlangan. Unda so’zning fundamental ma’nosi, leksik kengayish (metaforik va metonimik qo’llanilishlar), madaniy va tarixiy ma’nolar, sintaktik tuzilmalar, so’z brikmalar va diskursdagi pragmatik funktsiyalar o’rganiladi. Kognitiv lingvistika, diskurs tahlili va tillararo taqqoslashga tayanib, maqolada idrok tajribasi, madaniy modellar va ijtimoiy-tarixiy ma’nolar qanday shakllantirilishi ta’kidlangan. Tahlilda ikki til o’rtasidagi o’xshashliklar va tafovutlar muhokama qilinadi, tarjima, madaniyatlararo muloqot va til o’qitishga ta’siri ko’rib chiqiladi va keyingi tadqiqotlar uchun yo’nalishlar taklif qilinadi.