ZAMONAVIY FOOD FOTOGRAFIYASIDA QO‘LLANILAYOTGAN KOMPOZITSIYA VA KREATIV TEXNIKALAR - Toʻrayev Abduraxmon Dilshod oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Bugungi raqamli makonda ovqat fotografiyasi restoran menyulari doirasidan chiqib, ijtimoiy tarmoqlar va raqamli platformalarning muhim vizual vositasiga aylandi. Taomning tashqi ko‘rinishi iste’molchining qaror qabul qilish jarayoniga bevosita ta’sir ko‘rsatib, ishtaha va qiziqishni shakllantiradi. Mazkur maqolada zamonaviy food fotografiyasida qo‘llaniladigan asosiy kompozitsiya elementlari va tamoyillari — uchlik qoidasi, markaziy va asimmetrik joylashuv, diagonal chiziqlar, negativ fazo, chuqurlik va fokusni boshqarish masalalari tahlil qilinadi. Shuningdek, tabiiy va sun’iy yoritish uslublari, kamera burchagini tanlash va vizual aksent yaratishga xizmat qiluvchi kreativ texnikalar yoritib beriladi. Tadqiqot natijalari food fotografiyada estetik uyg‘unlik va vizual ta’sir kuchini oshirishda kompozitsiya va yoritishning hal qiluvchi ahamiyatga ega ekanini ko‘rsatadi.