YER RESURSLARINI MUHOFAZA QILISHDA INNOVATSION AGROTEHNOLOGIYALARNI QO‘LLASHNING IQTISODIY SAMARADORLIGI - Xalimova Mashxura Xakimovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Hozirgi davrda global iqlim o‘zgarishi, aholining tez sur’atlarda o‘sishi hamda qishloq xo‘jaligi mahsulotlariga bo‘lgan talabning ortib borishi yer resurslaridan oqilona va samarali foydalanish masalasini dolzarb qilib qo‘ymoqda. Yer resurslari qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarishining asosiy omili bo‘lib, ularning degradatsiyasi, sho‘rlanishi, eroziyaga uchrashi va unumdorlik darajasining pasayishi iqtisodiy yo‘qotishlarga olib kelmoqda. Shu sababli yer resurslarini muhofaza qilishda innovatsion agrotehnologiyalarni joriy etish nafaqat ekologik, balki iqtisodiy jihatdan ham muhim ahamiyat kasb etadi.Innovatsion agrotehnologiyalar qishloq xo‘jaligida resurslarni tejash, ishlab chiqarish samaradorligini oshirish va ekologik barqarorlikni ta’minlashga xizmat qiladi. Ushbu tezisda yer resurslarini muhofaza qilishda innovatsion agrotehnologiyalarni qo‘llashning iqtisodiy samaradorligi, ularning afzalliklari va amaliy ahamiyati tahlil qilinadi.