O‘ZBEKISTON PAXTA XOMASHYOSI ASOSIDA ZAMONAVIY YIG‘IRUV USKUNALARIDA ISHLAB CHIQARISH CHIQINDILARINI KAMAYTIRISH YO‘LLARI - Abdullayeva Nilufar (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada O‘zbekiston paxta xomashyosi asosida zamonaviy yig‘iruv uskunalarida ishlab chiqarish jarayonida yuzaga keladigan texnologik chiqindilarni kamaytirish masalalari tadqiq etilgan. Yig‘iruv jarayonida tolalarning uzilishi, kalta tolalar ajralishi, changlanish hamda nuqsonli ip hosil bo‘lishi kabi chiqindilar mahsulot sifati va ishlab chiqarish samaradorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Tadqiqotda zamonaviy yig‘iruv uskunalarining texnologik imkoniyatlari, jarayon parametrlarini to‘g‘ri tanlash va boshqarish orqali chiqindilar miqdorini kamaytirish yo‘llari tahlil qilingan. Paxta tolasi sifat ko‘rsatkichlari hamda yig‘iruv jarayoni o‘rtasidagi bog‘liqlik ilmiy asosda yoritilgan. Olingan natijalar yig‘iruv korxonalarida xomashyo yo‘qotilishini qisqartirish, ip sifati va ishlab chiqarish samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.