TASHQI SAVDODA BOJXONA SIYOSATI VA UNING MILLIY IQTISODGA TAʼSIRI - Todjiboyev Ilyosbek Ulug‘bek o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy maqolada tashqi savdoni davlat tomonidan tartibga solishning muhim vositasi hisoblangan bojxona siyosatining nazariy va amaliy jihatlari hamda uning milliy iqtisodiyot rivojiga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqotda bojxona tariflari va notarif tartibga solish choralarining ichki bozor muvozanati, mahalliy ishlab chiqarish faoliyati va tashqi savdo oqimlariga ta’siri tahlil qilindi. Shuningdek, bojxona tartib- taomillarini soddalashtirish, raqamlashtirish va risklarni boshqarish tizimining joriy etilishi tashqi iqtisodiy faoliyat samaradorligini oshirishdagi ahamiyati ilmiy asosda yoritildi. Tadqiqot natijasida bojxona siyosatini takomillashtirish orqali eksportni rag‘batlantirish, noqonuniy importni kamaytirish va milliy iqtisodiyot raqobatbardoshligini oshirish bo‘yicha amaliy takliflar ishlab chiqildi.