JAHON IQTISODIYOTI VA UNING O‘ZBEKISTON IQTISODIYOTIGA TA’SIRI - Raximov Azizbek Izzatbek o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada jahon iqtisodiyotining shakllanishi, uning asosiy omillari hamda O‘zbekiston iqtisodiyotiga ko‘rsatadigan ta’siri tahlil qilingan. Globalizatsiya, texnologik taraqqiyot va xalqaro savdo munosabatlari natijasida dunyo mamlakatlari iqtisodiy jihatdan o‘zaro bog‘liq tizimga aylangani yoritilgan. Maqolada O‘zbekistonning jahon iqtisodiy tizimidagi o‘rni, eksport-import oqimlari, xorijiy investitsiyalar, texnologik yangilanish va geosiyosiy omillarning iqtisodiyotga ta’siri asosli misollar va statistik ma’lumotlar yordamida ko‘rsatib berilgan. Shuningdek, mamlakat iqtisodiyotining raqamli transformatsiyasi, diversifikatsiya jarayonlari va mintaqaviy hamkorlik istiqbollari tahlil etilgan. Muallif global jarayonlarning O‘zbekiston uchun ijobiy va salbiy jihatlarini aniqlab, iqtisodiy barqarorlikni mustahkamlashga qaratilgan strategik tavsiyalarni ilgari suradi. Maqola natijalariga ko‘ra, O‘zbekistonning kelajakdagi iqtisodiy rivojlanishida innovatsiyalarni rag‘batlantirish, eksport salohiyatini oshirish va raqamli iqtisodiyotga o‘tish ustuvor yo‘nalishlar sifatida belgilangan.