TURKIYA RESPUBLIKASI DAVLAT BOSHQARUVIDA SEKULYAR TAMOYILLANING ASOSLARI - Abdujabborov Anasxon Jaloldin o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Turkiya Respublikasi davlat boshqaruvi tizimida sekulyar tamoyilning shakllanishi, uning tarixiy-falsafiy ildizlari hamda huquqiy asoslari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda Usmonli imperiyasi davridan respublika tuzumiga o‘tish jarayonida din va davlat munosabatlarining transformatsiyasi, sekulyarizmning konstitutsiyaviy mustahkamlanishi va uning siyosiy-institutsional mexanizmlari yoritiladi. Shuningdek, Turkiya sekulyarizmining o‘ziga xos modeli, uning Yevropa sekulyarizmidan farqli jihatlari hamda zamonaviy siyosiy jarayonlardagi roli ochib beriladi.