ODAM IMUNITETI TANQISLIGI SINDROMI - Boymurodova Dilnavo; Kuchkorova Gulmira; Ebatova Feruza (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiyasi: Ushbu maqolada odam immun tanqisligi virusi (OIV) va orttirilgan immun tanqisligi sindromi (OITS) ning kelib chiqishi, yuqish yo‘llari, klinik belgilari hamda oldini olish choralari yoritilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi — OITS kasalligi haqida aholining xabardorligini oshirish va uning sog‘liq uchun xavfini tushuntirishdan iborat. Maqolada ilmiy adabiyotlar tahlili asosida OIV infeksiyasining immun tizimiga ta’siri va kasallik rivojlanish bosqichlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, kasallikning tarqalishiga olib keluvchi omillar hamda profilaktika usullari tahlil etilgan. Tadqiqot natijalari OITSning oldini olishda sog‘lom turmush tarzini shakllantirish va tibbiy bilimlarni kengaytirish muhimligini ko‘rsatadi.