ТАЖРИБАВИЙ ЎПКАНИ МИКОБАКТЕРИАЛИ ЗАРАРЛАНИШИДА ОШҚОЗОН ОСТИ БЕЗИНТНГ МОРФОЛОГИК ЎЗГАРИШЛАРИНИ ТАХЛИЛИ - Музаффаров Зокир Ботирович (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация Тажрибавий шароитда ўпканинг микобактериал зарарланиши организмда тизимли морфофункционал ўзгаришларни келтириб чиқаради. Ушбу мақолада тажрибавий ўпка туберкулёзи моделида ошқозон ости безининг (панкреас) морфологик ўзгаришлари гистологик, морфометрик ва қиёсий таҳлил асосида ўрганилди. Тадқиқот натижаларига кўра, микобактериал инфекция шароитида панкреаснинг экзокрин ва эндокрин қисмларида дистрофик, яллиғланиш ва микроциркулятор бузилишлар кузатилди. Ацинус ҳужайраларида вакуоляр дегенерация, интерстициал шиш, қон томирларда стаз ва Лангерганс оролчаларида гиперплазия ёки атрофия элементлари қайд этилди. Морфометрик кўрсаткичларда статистик аҳамиятли ўзгаришлар (p<0,05) аниқланди. Олинган натижалар ўпка микобактериал инфекциясида панкреасда ривожланувчи иккилламчи морфологик ўзгаришларнинг патогенетик механизмларини очиб беради.