YURAK YETISHMOVCHILIGI BO’LGAN BEMORLARDA KASALLIK RIVOJLANISHINING KLINIK, IMMUNOLOGIK VA GENETIK MANBALAR ADABIYOTLAR SHARHI - Karimova Xurshida Nizomiddinova (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Yurak yetishmovchiligi (YY) ko‘p omilli patogenezga ega bo‘lgan, yuqori nogironlik va mortalitet ko‘rsatkichlari bilan tavsiflanadigan sindromdir. So‘nggi yillarda kasallik rivojlanishida klinik omillar bilan bir qatorda immunologik mexanizmlar va genetik determinantlarning roli tobora chuqurroq o‘rganilmoqda. Ushbu adabiyotlar sharhida yurak yetishmovchiligining klinik fenotiplari, tizimli yallig‘lanish va immun disbalans, shuningdek, genetik polimorfizmlar va irsiy kardiomiopatiyalar bilan bog‘liq molekulyar mexanizmlar tahlil qilinadi. Zamonaviy ilmiy manbalar asosida kasallik rivojlanishining ko‘p bosqichli patogenetik modeli yoritiladi hamda prognoz va individual terapiya nuqtayi nazaridan muhim jihatlar muhokama qilinadi.