GIPERTONIYANING KELIB CHIQISH SABABLARI - Razzakov Nabijon Alijonovich; Asqarov Mirjalol Murodjon o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Gipertoniya — hayotiy muhim ahamiyatga ega boʻlgan, keng tarqalgan kasalliklardan biridir. Bu kasallik, asosan, arterial qon bosimi koʻtarilishi bilan xarakterlanadi. Tibbiy statistikaga koʻra, dunyo aholisining kattagina qismi ushbu kasallikdan aziyat chekadi va kasallik yoshlikdan boshlab to keksalikkacha boʻlgan davrda ham kuzatilishi mumkin. Inson tanasi murakkab tizim boʻlib, barcha tizim va organlar oʻzaro bogʻlangandir. Gipertoniya aynan yurak va qon tomir tizimi bilan bogʻliq muammolar natijasida yuzaga keladi. Qon bosimining doimiy va me’yordan ortiq darajada koʻtarilishi yurakni va tomirlarni zoʼriqtirib, ularga ortiqcha yuk tushiradi. Bu esa nafaqat yurak, balki miya, buyrak, koʻz va boshqa muhim organlar faoliyatida ham oʻz aksini topadi.