NEYRON TARMOQLARINI O‘QITISHDA ZANJIR QOIDASINING ROLI: MATEMATIK TAHLILDAN AMALIY ALGORITMGACHA - Nuraliyeva Sabrina Shobek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola sun’iy neyron tarmoqlarini o‘qitishda qo‘llaniladigan ortga tarqalish algoritmining matematik asosi — zanjir qoidasini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda murakkab kompozitsion funksiyalarni differensiallash orqali xatolik funksiyasining gradiyentini hisoblash mexanizmlari tahlil qilinadi. Ian Goodfellow Gilbert Strang va mahalliy olimlarning ilmiy nazariyalari asosida, hisoblash graflarining samaradorligi va gradiyentlarning tarqalish dinamikasi yoritib berilgan. Maqolada zanjir qoidasining "yo‘qoluvchi gradiyent" muammosidagi roli va ReLU aktivatsiya funksiyasi orqali algoritmni optimallashtirish masalalari amaliy misollar bilan yoritiladi.