ARTIFICIAL INTELLIGENCE APPLICATIONS IN ENSURING STABILITY OF COMPLEX ECONOMIC AND TECHNICAL SYSTEMS: A MULTI- SECTORAL ANALYSIS - Erkinov Erkin Tulkin ugli; Imomova Jasmina Sherali kizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu tadqiqot sun’iy intellektning bank sektori, elektr energetika tizimlari va oziq-ovqat sanoati kabi uchta asosiy sohada barqarorlik, samaradorlik hamda barqaror rivojlanishni ta’minlashdagi kengayib borayotgan roliga oid ilmiy ma’lumotlarni umumlashtirishga qaratilgan. 29 ta rivojlangan iqtisodiyot bo‘yicha 2017–2021 yillar panel ma’lumotlari asosida SI joriy etilishi bank tizimi barqarorligini sezilarli darajada oshirishi aniqlangan, ayniqsa kapital yetarliligi 7,95% me’yoriy ko‘rsatkichdan oshganida bu ta’sir yanada kuchayadi. Elektr energetika tizimlarida SI asosidagi usullar — xususan, konvolyutsion neyron tarmoqlari — tarmoq barqarorligini baholashda an’anaviy yondashuvlarga nisbatan yuqori samaradorlik ko‘rsatib, 92% aniqlikka erishgan. Oziq-ovqat sanoatida SI va qayta tiklanadigan energiya texnologiyalarining integratsiyasi energiya sarfini optimallashtiradi, sifat nazoratini kuchaytiradi va ekologik jihatdan barqaror ishlab chiqarishni qo‘llab-quvvatlaydi. 2015–2025 yillarda chop etilgan 827 ta ilmiy manbani bibliometrik tahlil qilish natijalari ushbu yo‘nalishdagi fanlararo tadqiqotlar jadal o‘sayotganini ko‘rsatadi. Umuman olganda, ushbu ish sun’iy intellektning murakkab iqtisodiy va texnologik tizimlarda barqarorlik va operatsion samaradorlikni oshirishdagi transformatsion salohiyatini yoritib beradi hamda mustahkam tartibga solish, uzoq muddatli strategik rejalashtirish va SI joriy etishning standartlashtirilgan yondashuvlarini ishlab chiqish zarurligini ta’kidlaydi.