QORIN BO‘SHLIG‘I PERITONITIDA KOMPLEKS DAVOLASH USULLARI - Alijonov Abdug‘affor Abdulaziz o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Qorin bo‘shlig‘i peritoniti — bu qorin bo‘shlig‘ining yallig‘lanishi bilan tavsiflanadigan jiddiy shoshilinch kasallik bo‘lib, bemorning hayoti uchun xavf tug‘diradi. Peritonit turli sabablarga ko‘ra, jumladan ichak perforatsiyasi, appenditsit, jigar yoki oshqozon yallig‘lanishidan kelib chiqishi mumkin. Kasallik tez rivojlanadi va ko‘plab sistemik asoratlar, jumladan sepsis va organ yetishmovchiligiga olib kelishi ehtimoli mavjud. Shu sababli, peritonitni davolashda kompleks yondashuv talab etiladi. Kompleks davolash usullari jarrohlik aralashuvi, antibiotikoterapiya, suyuqlik-elektrolit muvozanatini tiklash, og‘riqni nazorat qilish va intensiv terapiyani o‘z ichiga oladi. Jarrohlik aralashuvi yallig‘langan yoki nekrozga uchragan to‘qimalarni olib tashlash va qorin bo‘shligini tozalash orqali amalga oshiriladi. Antibiotiklar infektsiyani bartaraf etishga yordam beradi, intensiv parvarish esa bemorning umumiy holatini barqarorlashtiradi. Ushbu maqola qorin bo‘shlig‘i peritonitida kompleks davolash strategiyasining asosiy tamoyillarini ko‘rib chiqadi.