O’TKIR REVMATIK ISITMA BILAN KASALLANGAN BEMORLARDA SUYAK METABOLIZMI: DIAGNOSTIKASI VA KORREKSIYASI - Qo'ldashev Sardor Furqatovich; Ochilov Salimjon; Maxammatov Azamat Alikulovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Kirish O’tkir revmatik isitma (ORI) — A guruhi beta-gemolitik streptokokk infektsiyasidan keyin yuzaga keladigan autoimmun yallig’lanish kasalligi bo’lib, yurak, bo’g’imlar, asab tizimi va teriga ta’sir qiladi. Surunkali yallig’lanish, harakatsizlik va davolashda qo’llaniladigan glukokortikoidlar (masalan, prednizolon) suyak metabolizmini buzadi, osteopeniya va osteoporoz rivojlanishiga olib keladi. Bu holat, ayniqsa bolalar va o’smirlarda suyak sinishi xavfini oshiradi.