BADIIY ASARDA FARZANDSIZLIK MOTIVI - Eshmamatova Mohira (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek xalq og‘zaki ijodi va yozma adabiyotda muhim badiiy motivlardan biri bo‘lgan farzandsizlik motivining badiiy, g‘oyaviy va psixologik talqini tahlil etiladi. Farzandsizlik motivi inson hayotidagi eng chuqur ijtimoiy va ma’naviy ehtiyojlardan birining qondirilmasligi bilan bog‘liq bo‘lib, doston va badiiy asarlarda voqealar rivojiga kuchli ta’sir ko‘rsatuvchi omil sifatida namoyon bo‘ladi. “Alpomish”, “Kuntug‘mish”, “Go‘ro‘g‘li”, “Rustamxon” dostonlari hamda yozma adabiyotdagi ayrim namunalar misolida farzandsizlik motivining syujet qurilishidagi o‘rni, obrazlar ruhiyatini ochishdagi ahamiyati va falsafiy mazmuni ilmiy asosda tahlil qilinadi. Shuningdek, dostonlarning yaratilish davri, ularni ijro etgan baxshilar va yozib olingan yillarga oid ma’lumotlar keltiriladi. Motivlari farzandsizlik motivi xalq tafakkuri va milliy dunyoqarashda muhim estetik hodisa ekanini ko‘rsatadi.