O’ZBEK OPERALARIDAGI XOR NOMERLARINING ILMIY-FALSAFIY TAHLILI - Zaylobiddinova Mohigul Anvarjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA O‘zbek operalaridagi xor nomerlarining ma’naviy, falsafiy va estetik ahamiyati yetarlicha tadqiq etilmagan. Tadqiqot tarixiy, musiqashunoslik va falsafiy tahlil usullari asosida olib borilgan. Xor nomerlar dramatik voqeani chuqurlashtiradi, jamiyat va insoniy qadriyatlarni musiqiy shaklda ifodalaydi. Shu bilan birga, ularning strukturasi va melodik yechimlari operaning falsafiy mazmunini kuchaytiradi. O‘zbek operalaridagi xor nomerlari nafaqat musiqiy, balki madaniy va falsafiy jihatdan ham o‘ziga xos ahamiyatga ega.