TURLI KIMYOVIY TARKIBLI SUVLAR ISTE’MOLI NATIJASIDA MOYAK ORTIG‘IDA KUZATILADIGAN MORFOLOGIK O‘ZGARISHLAR - BAXRONOV JUR’AT DJURAQULOVICH; ABBASOV DAMIR ISKANDAROVICH (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada turli kimyoviy tarkibli ichimlik suvlari uzoq muddat iste’mol qilinganda moyak ortig‘i (epididimis)da yuzaga keladigan morfologik o‘zgarishlar tajribaviy jihatdan o‘rganildi. Tadqiqot davomida epididimisning strukturaviy komponentlari — chiqaruvchi naychalar epiteliy qavati, stromal elementlar, tomirlar holati hamda spermatozoidlar bilan to‘lish darajasi morfologik va morfometrik usullar yordamida baholandi. Yuqori minerallashgan suv iste’moli fonida epiteliyda distrofik o‘zgarishlar, interstitsial shish, tomirlar kengayishi va spermatozoidlar sonining kamayishi kuzatildi. Olingan natijalar ichimlik suvining kimyoviy tarkibi erkaklar reproduktiv tizimi, xususan moyak ortig‘ining morfofunksional holatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatishini tasdiqlaydi.