KICHIK KORXONADA ISHLAB CHIQARISHNI OPTIMAL YECHIMLARINI TOPISH - Begimov O‘ktam Ibrogimovich; Sarmanova Sadoqat Shermaxmatovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya. Ushbu maqolada matematik dasturlash bo‘limi matematikaning asosiy bo‘limlaridan biri bo‘lib, matematik modellarning son qiymatini topish bilan shug‘ullanilgan. Bunda kichik korxonada ishlab chiqarishni optimal yechimlarini topishda chiziqli dasturlash masalaridan biri geometrik usulidan foydalanilgan. Xom- ashyodan optimal foydalanish va parhez masalalarini yechishning bir necha usullari mavjud bo’lib, ular qatoriga grafik usulni va simplex usulni kiritish mumkin. Bu masalalarni yechishning quyida tavsiya etiladigan avtomatlashtirilgan usuli vaqtni tejash imkonini beradi. Bunday usullardan biri Simplexwin dasturi hisoblanadi[1].