BOZOR IQTISODIYOTIDA TALAB HAJMIGA TA’SIR ETUVCHI NARX VA DAROMAD OMILLARINING EKONOMETRIK TAHLILI - Ne'matova Durdona Ulugʻbek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Kirish Bozor iqtisodiyoti sharoitida talab iqtisodiy tizimning eng muhim kategoriyalaridan biri hisoblanadi. Talab iste’molchilarning ma’lum vaqt oralig‘ida va ma’lum narx darajasida sotib olishga tayyor hamda qodir bo‘lgan tovar va xizmatlar miqdorini ifodalaydi. Talab hajmi esa narx, daromad, iste’molchilarning didi va afzalliklari, o‘rinbosar va to‘ldiruvchi tovarlar narxi, kutilmalar hamda demografik omillar ta’sirida o‘zgaradi. Ushbu omillar o‘zaro bog‘liq holda bozor muvozanatini shakllantiradi va ishlab chiqarish hajmi hamda narxlar dinamikasiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi.Mazkur tadqiqot talab va uning hajmiga ta’sir etuvchi omillarni nazariy hamda empirik jihatdan tahlil qilishga qaratilgan.