AYRIM FUNKSIONAL TENGLAMALARNI YECHISH METODIKASI HAQIDA - Normurodov Sherzod Boymurodovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Hozirda jahonda olib borilayotgan ko‘plab amaliy ishlar aksariyat hollarda bir o‘zgaruvchili va ko‘p o‘zgaruvchili funksional tenglamalarni yechishga olib kelinadi. Demak, agar biz funksional tenglamalarni yechimini topish uchun ko‘plab qulay usullarni aniqlasak qo‘yilgan masala hal qilish osonlashadi. Funksional tenglamalarni yechishning o‘rniga qo‘yish usuli, o‘zgaruvchilarni almashtirish usuli, aniqlanmagan koeffitsiyentlar usuli, qiymatlarni o‘zgaruvchilar bilan almashtirish usuli, matematik induksiya usuli, rekkurent munosabatlar hosil qilish usuli, funksiyani almashtirish shu kabi boshqa usullar mavjud bo‘lib, biz ushbu maqolada yuqoridagi usullardan ba’zilarini keltirib o‘tamiz. Shu o‘rinda aytish mumkinki nostandart funksional tenglamalarni yechishning umumiy yo‘li topilmagan. Ushbu ishdan funksional tenglamalarni yechishda akademik litseylar, kasb-hunar maktabi va shu jumladan oily o‘quv yurtlari talabalari ham qo`shimcha manba sifatida foydalanishlari mumkin.