VAGON TELEJKASI NOSOZLIKLARI - Rajapbayev Jahongir; Yusufov Azizbek; Ozodbekov Sobirjon (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada vagon telejkasining nosozliklari, ularning sabablari va oqibatlari, shuningdek, nosozliklarni aniqlash va bartaraf etish usullari ilmiy asosda keng tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida telejkaning konstruksiyaviy xususiyatlari, harakat mexanizmlari, eksploatatsiya sharoitlari, texnik xizmat ko‘rsatish jarayoni va ilg‘or monitoring tizimlari o‘rganildi. Maqolada telejka elementlarining ishlash muddatini uzaytirish, nosozliklarni oldini olish, transport xavfsizligini ta’minlash va ekspluatatsiya xarajatlarini kamaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, vagon telejkasining nosozliklari nafaqat transportning texnik holatiga, balki yo‘lovchi va yuk xavfsizligiga, shuningdek, transport tizimining samaradorligiga bevosita ta’sir qiladi. Shuning uchun nosozliklarni aniqlash va oldini olish bo‘yicha zamonaviy diagnostika usullari, elektron monitoring tizimlari va ilg‘or texnologiyalardan foydalanish muhim ahamiyatga ega. Maqolada telejka nosozliklarini aniqlashda qo‘llaniladigan diagnostika metodlari, mexanik va konstruksiyaviy elementlarning holatini baholash tizimlari, shuningdek, favqulodda vaziyatlarda vagon harakatini barqarorlashtirish usullari tahlil qilingan. Tadqiqotda telejka nosozliklarining turli turlari – rulonlarning shikastlanishi, suspensiya tizimi nuqsonlari, lagellar yirtilishi va boshqa mexanik elementlar bilan bog‘liq nosozliklar batafsil ko‘rib chiqildi. Shuningdek, maqolada telejka nosozliklarini oldini olish, texnik xizmat ko‘rsatish muddatini optimallashtirish va vagonlarning ekspluatatsiya muddatini uzaytirish bo‘yicha tavsiyalar berilgan. Tadqiqot natijalari vagon harakatining xavfsizligini oshirish, transport tizimining ishonchliligini ta’minlash va temir yo‘l transporti xizmatining sifatini yaxshilashga xizmat qiladi. Shu bilan birga, maqola telejka nosozliklarini bartaraf etish bo‘yicha ilg‘or ilmiy tadqiqotlar uchun asos sifatida foydalanilishi mumkin.