VAGONLARNING TORMOZ TIZIMI - Olloyorov Asadbek; Raxmatullayev Azamat; Bog’ibekov Bunyodbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada vagonlarning tormoz tizimlari va ularning samaradorligini oshirish masalalari ilmiy asosda keng tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida vagon tormoz tizimlarining ishlash prinsiplari, ularning turli turlari, xavfsizlik va texnik parametrlar, shuningdek zamonaviy texnologiyalar yordamida tormozlash samaradorligini oshirish imkoniyatlari o‘rganildi. Maqolada pnevmatik, elektropnevmatik va avtomatik tormoz tizimlari, ularning afzalliklari va cheklovlari batafsil tavsiflangan. Tadqiqotda tormoz tizimlarining texnik jihatlari, ishlash samaradorligi, texnologik yangiliklarni qo‘llash imkoniyatlari, shuningdek, ularning xavfsizlikka ta’siri o‘rganildi. Maxsus amaliy tajribalar va o‘lchovlar yordamida tormoz tizimlarining samaradorligi aniqlanib, turli sharoitlarda vagon harakatining barqarorligini ta’minlash bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqildi. Shuningdek, maqolada tormoz tizimlarida energiya samaradorligi, texnik xizmat ko‘rsatish va ekspluatatsiya xarajatlarini kamaytirish yo‘llari ham ko‘rib chiqildi. Tadqiqot natijalari tarmoqda xavfsizlikni oshirish, transport tizimining samaradorligini yaxshilash va yo‘lovchi hamda yuk vagonlarining ishonchliligini ta’minlashga xizmat qiladi. Maqolada keltirilgan tavsiyalar va ilmiy natijalar, zamonaviy tormoz tizimlarini loyihalash, ularni modernizatsiya qilish va yangi texnologiyalarni qo‘llash bo‘yicha amaliy yo‘nalishlarni belgilashda muhim manba sifatida xizmat qiladi. Shu bilan birga, maqola transport muhandisligi, temir yo‘l transporti texnologiyasi va xavfsizlik sohasidagi ilmiy tadqiqotlar uchun ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.