TURKISTON GENERAL-GUBERNATORLIGI DAVRIDA MAHALLIY BOSHQARUV INSTITUTLARI VAKOLATLARINING CHEKLANISH JARAYONI (1867–1917) - Xayrillo Yo‘lchiyev Mahmudillo o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada Rossiya imperiyasi tomonidan 1867-yilda tashkil etilgan Turkiston general-gubernatorligi davrida mahalliy boshqaruv institutlari — qozilar, oqsoqollar va mingboshilarning huquqiy-siyosiy vakolatlari bosqichma-bosqich cheklanishi masalasi ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, mazkur institutlar tashqi ko‘rinishda saqlab qolingan bo‘lsa-da, ularning funksional vakolatlari izchil qisqartirilgan. Bu jarayon imperiyaning mustamlakachilik siyosatida markazlashgan boshqaruvni ta’minlashga xizmat qilgan bo‘lsa-da, mahalliy jamiyatda ijtimoiy-siyosiy norozilikni kuchaytirib, milliy uyg‘onish harakatlariga zamin yaratgan.