BURNOUT SINDROMINING DASTLABKI BELGILARINI ANIQLASH: PSIXODIAGNOSTIKA VA OLDINI OLISH CHORALARI - Xalimjanov Abduqundus Rahimjon oʻgʻli; Noʻmonjonova Madina Botirjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada burnout sindromi (kasbiy charchash)ning nazariy asoslari, dastlabki belgilarini aniqlash, psixodiagnostika usullari va oldini olish choralari yoritilgan. Freudenberger va Maslachning klassik qarashlari, shuningdek, mahalliy psixolog olimlar – M. Inomova va Sh. Raxmatovaning tadqiqotlari tahlil qilinib, o‘zbek mentaliteti va ijtimoiy-madaniy qadriyatlari kontekstida izohlar berilgan. Maqolada burnout sindromining dastlabki bosqichlari – doimiy charchoq, emotsional befarqlik, ijtimoiy aloqalardan chetlashish va somatik buzilishlar kabi belgilar alohida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari burnout sindromini erta aniqlash va samarali psixoprofilaktika choralarini ishlab chiqishda ilmiy va amaliy ahamiyatga ega.