XIX ASRDA XIVA – ERON DIPLOMATIYASINING YANGI BOSQICHI. - Erkinov Kamronbek Baxtiyor o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqotda XIX asrda Xiva xonligi hamda Eron o‘rtasidagi diplomatik munosabatlarning yangi bosqichga o‘tish jarayoni ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Ushbu davrda mintaqadagi siyosiy vaziyatning keskinlashuvi, yirik davlatlarning geosiyosiy manfaatlari hamda savdo-iqtisodiy aloqalarning rivojlanishi ikki davlat o‘rtasidagi diplomatik hamkorlikning mazmun-mohiyatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatgan. Xususan, XIX asr davomida Xiva – Eron o‘rtasidagi elchilik aloqalari, siyosiy muzokaralar va savdo munosabatlari yangi shakl kasb etib, davlatlararo diplomatiyada strategik manfaatlarni muvofiqlashtirishga qaratilgan siyosat ustuvor ahamiyat kasb eta boshlagan. Mazkur davrda diplomatik munosabatlar nafaqat o‘zaro siyosiy hamkorlikni mustahkamlash, balki mintaqaviy xavfsizlikni ta’minlash hamda tashqi siyosiy tahdidlarga qarshi kurashish vositasi sifatida ham muhim ahamiyat kasb etgan.Shuningdek, ushbu davrda Xiva – Eron diplomatiyasining rivojlanishiga tashqi siyosiy kuchlarning ta’siri kuchayib, davlatlar o‘rtasidagi siyosiy muvozanatni saqlash zarurati yuzaga kelgan. Natijada, XIX asr Xiva – Eron diplomatik aloqalarining sifat jihatidan yangi bosqichga o‘tgan davri sifatida tarixda muhim o‘rin egallaydi.