SURXONDARYO VILOYATIDA RIVOJLANAYOTGAN ZIYORAT TURIZMI - Amirov Jamsid Parda o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Oʼzbekiston Respublikasida turizm, xususan ziyorat turizmi so‘nggi yillarda jadal rivojlanmoqda. Ziyorat turizmi tarixiy-madaniy merosni asrab-avaylash hamda jamiyatda ruhiy poklanish muhitini shakllantirishga xizmat qiladi. Oʻzbekiston boy tarixiy va diniy merosga ega bo‘lgan davlat sifatida ziyorat turizmini rivojlantirish uchun ulkan imkoniyatlarga ega. Bu borada Surxondaryo viloyati alohida o‘rin tutadi. Qadimiy sivilizatsiyalar chorrahasi bo‘lgan bu hudud ko‘plab muqaddas ziyoratgohlar, majmualar, qadamjolar, allomalar maqbaralari va tarixiy yodgorliklarga boydir. Ziyorat turizmi — bu insonlarning diniy, ma’naviy va ruhiy ehtiyojlarini qondirish maqsadida muqaddas maskanlarga, tarixiy qadamjolarga va ziyoratgohlarga qiladigan sayohatlari majmuasidir. U nafaqat diniy amaliyot sifatida, balki madaniy merosni asrab-avaylash, ijtimoiy birlikni mustahkamlash va iqtisodiy rivojlanishga hissa qo‘shuvchi turizm sohasi sifatida ham muhim ahamiyat kasb etadi. Ziyorat turizmi jarayonida odamlar muqaddas joylarda ibodat qiladi, tarixiy yodgorliklar bilan tanishadi va ruhiy poklanish orqali o‘z ma’naviy dunyosini boyitadi. Shu bilan birga, bu turizm turi jamiyatda diniy bag‘rikenglikni kuchaytiradi, turli xalqlar va madaniyatlar o‘rtasida muloqot va hamkorlikni rivojlantiradi.