SAROYMULKXONIM VA TEMURIYLAR RENESSANSINING BOSH ME’MORI - Toshto’xtayeva Fotima Muzaffar qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola Amir Temurning buyuk imperiyasining shakllanishida va Temuriylar Renessansining zaminini yaratishda muhim rol o’ynagan Saraymulkxonimning siyosiy, madaniy va ijtimoiy faoliyatini chuqur tahlil qiladi. An’anaviy tarixshunoslikdan farqli o’laroq, malika nafaqat hukmdorning rafiqasi, balki davlat diplomatiyasining asosiy ishtirokchisi, yirik me’moriy loyihalar homiysi va ilmiy-ma’rifiy muhitning asosiy tashkilotchisi sifatida yoritiladi. Maqolada uning "Katta xonim" statusi, farzandsizlik fojiasi va shahzodalar tarbiyasidagi o’rni orqali Temuriylar davri ayollarining siyosiy ta’sir imkoniyatlari ochib beriladi.