SO`NGI SHAYBONIY HUKMDORLARDAN BIRI ABDULLAXON II DAVRIDAGI SIYOSIY JARAYONLAR - Karimov Abduvali G`ofurjon o`g`li (TADQIQOTLAR, 2026)
XVI asrning boshlarida bir vaqtlar Volga daryosi bo‘yida tashkil topgan Oltin O’rda davlatidagi Shayboniyxon boshchiligidagi o‘zbek ko’chmanchi qabilalari Temuriylar davlatini tor-mor qilib, O’rta Osiyoda o‘z hukumronliklarini o‘rnatadi. Shayboniylar Jo‘ji sulolasidan to‘qqizinchi hukmdor bo‘lgan O’zbekxon ismiga nisbat berib, o‘zlariga bir siyosiy qo‘shma nom – o‘zbek nomini qabul qilib olganlar. Aslida ular Ko‘k O’rdaning sharqida, Volga bilan Orol dengizi orasida yashovchi turk- mo‘g‘ul qabilalari edilar. Herman Vamberining ma’lumot berishicha, o‘zbekning lug‘aviy ma’nosi «shaxsan o‘ziga mustaqil xo‘jayin» degan ma’noni anglatadi.Demak, shu o‘rinda ta’kidlab o‘tish joizki, o‘zbek xalqining shakllanish ildizlari uzoq o‘tmishga borib taqaladi.