O‘SMIRLARDA JINOYAT MOTIVLARI SHAKLLANISHINING PSIXODIAGNOSTIKASI VA PSIXOKORREKSIYASI - Qutbiddinova Shahzoda Erkinjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:O‘smirlik davri (11-15 yosh) shaxs shakllanishidagi eng inqirozli va murakkab bosqichlardan biri hisoblanadi. Mazkur maqolada o‘smirlarda jinoiy xulq-atvor motivlarining shakllanish mexanizmlari va ularning ijtimoiy-psixologik omillari tahlil qilingan. Tadqiqot doirasida deviant xulq-atvorga moyil o‘smirlarni aniqlashda qo‘llaniladigan zamonaviy psixodiagnostik usullar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada o‘smirlar o‘rtasida huquqbuzarliklarning oldini olishga qaratilgan samarali psixokorreksion dasturlar va ularning amaliy ahamiyati bayon etilgan. Olingan natijalar o‘smirlar bilan ishlovchi pedagog-psixologlar va huquq- tartibot idoralari xodimlari uchun muhim tavsiyalar beradi.